Nieuwe maatregelen tegen de torenhoge energieprijzen

15 maart 2022
Vincent Orts

Praktische modaliteiten toekenning premie van 200 euro voor stookolie- en propaangebruikers nog niet vastgelegd

Het kernkabinet van de federale regering heeft opnieuw een reeks beslissingen genomen die de stijgende energiefacturen moet drukken. Zo komt er onder meer een verlaging van de btw op elektriciteit en aardgas, lagere accijnzen op diesel en benzine en een stookoliepremie. Ook het brede sociaal tarief wordt verlengd.

Door de aanhoudende prijsstijgingen, gevoed door de oorlog in Oekraïne, heeft de federale regering beslist om een bijkomend pakket van 1,33 miljard in te zetten om de stijgende energiefacturen te drukken, 1,08 miljard wordt gefinancierd met fiscale meerontvangsten door de gestegen energieprijzen.

Het pakket omvat o.a. volgende maatregelen:

  1. Btw op elektriciteit aan 6% tot en met 30 september 2022.
  2. Btw op aardgas aan 6% vanaf 1 april 2022 tot en met 30 september 2022.
  3. Invoering van een eenmalige automatische korting op de factuur van 200 euro per domicilie voor alle gezinnen die zich verwarmen met mazout/propaan/butaan. Brafco zal betrokken worden bij de uitwerking van de praktische modaliteiten en zal deze, eens vastgelegd, zo snel mogelijk bekend maken.
  4. Verlenging van het verbrede sociaal tarief aardgas/elektriciteit tot en met 30 september 2022
  5. De bijzondere accijnzen op benzine en diesel worden zo snel mogelijk en tijdelijk verlaagd met 17,5 cent/liter (incl. btw).
  6. Een cliquet-systeem wordt ingevoerd waarbij de accijnzen hernemen in geval van prijsdalingen zodra de maximumprijs onder 1,7 euro per liter daalt.  Er wordt een evaluatie voorzien midden juni 2022. Vanaf dan wordt er voorzien in een maandelijkse monitoring.
  7. De regeling inzake tijdelijke werkloosheid wegens overmacht Covid-19, die op 31 maart 2022 zou aflopen, wordt verlengd tot en met 30 juni 2022, onder meer om bedrijven te helpen die worden getroffen door de oorlog in Oekraïne en eventuele economische sancties.