Premier De Croo op het Maes-station in Deinze

10 mei 2023
Vincent Orts

Op dinsdag 9 mei heeft het Belgische Sparki zijn eerste ultrasnel laadstation voor elektrische wagens geopend op het Maes-tankstation in Deinze. Premier Alexander De Croo en minister van Financiën Vincent Van Peteghem woonden de inhuldiging bij.

Sparki wil het aantal ultrasnelle laders in ons land verdubbelen. Deze week alleen al worden vijf nieuwe locaties in gebruik genomen. Tegen eind dit jaar moet de teller op 200 laadstations staan. In 15 à 20 minuten kan tot 80% van de batterij van een elektrische wagen worden opgeladen, afhankelijk van de laadcapaciteit van de wagen.

De regering investeerde in het bedrijf via de Federale participatie- en investeringsmaatschappij (FPIM). “De regering heeft een heel pakket aan maatregelen en fiscale stimulansen geïntroduceerd dat elektrisch rijden voordeliger maakt, maar dan moet het laadnetwerk wel volgen”, zei Alexander De Croo. “Mensen die elektrisch rijden willen snel en efficiënt kunnen laden. Niet iedereen heeft een laadpunt in zijn garage of parking staan. Het is belangrijk dat er overal voldoende laadmogelijkheden zijn, en dat die goed zijn verspreid langs de snelweg of in woonkernen. Dat daarbij ultrasnel kan geladen worden is uiteraard een must.”

Sparki kijkt continu uit naar nieuwe locatiepartners, want de inplanting van de laadstations is cruciaal.