Programmacontract creëert valse verwachtingen bij consument

11 maart 2022
Vincent Orts

Spectaculaire daling stookolieprijs weerspiegelt niet de realiteit

Het was een hoofdpunt vandaag in de nieuwsberichten : “Stookolie slaat morgen 28 cent/l af. Voor een levering van 2.000 liter betaal je dus 560 euro minder”. 

Dergelijke ongenuanceerde berichten creëren valse verwachtingen bij de consument, die – om het met de woorden van een handelaar te zeggen – “het hoofd zot wordt gemaakt, waarna wij, mazoutverdelers, met de miserie zitten”.  Dit is helaas een pijnlijke realiteit die elke stookolieverdeler in België vandaag aan den lijve heeft mogen ondervinden. Grote schuldige is de Programma-overeenkomst die eens te meer aan de basis ligt van maximumprijzen voor petroleumproducten die niet de reële marktprijzen weerspiegelen.

De scherpe daling van de maximumprijs is het gevolg van de enorme bokkensprongen die de internationale marktprijzen de afgelopen dagen maken. De volatiliteit van de markt is dermate hoog dat de maximumprijzen geenszins de reële marktprijzen reflecteren. Door de K-factor werden zeer sterke prijsstijgingen op de internationale markten slechts ten dele doorgerekend in de maximumprijs, terwijl de spectaculaire daling integraal in rekening werd gebracht vermits de K-factor vandaag onder de 1,2 is gedoken.  Niettemin blijft de aankoopprijs voor de meeste brandstoffenhandelaars hoger dan de maximum toegelaten verkoopprijs die vanaf 12 maart van toepassing is voor leveringen van huisbrandolie.

Dit is voor veel consumenten onbegrijpelijk. Een aantal van hen uiten openlijk hun woede en frustratie naar de stookolieverdeler, die ze er in bepaalde gevallen ook van beschuldigen hen op te lichten.  Consumenten die al een bestelling hadden geplaatst, en er bij de bestelling hadden op aangedrongen de afgesproken prijs te respecteren (toen de markt op het ogenblik van de bestelling sterk stijgend was), schrikken er ook niet voor terug om, n.a.v. de berichtgeving in de media vandaag, hun bestelling te annuleren (niettegenstaande het herroepingsrecht hier niet van toepassing is).

Het zijn barre tijden voor de vele familiale bedrijven die instaan voor de distributie van brandtstoffen. Begin volgende week wordt er hopelijk een consensus bereikt over een bijsturing van de Technische Bijlage bj de Programma-overeenkomst.

To be continued …