Uniforme brandstoflabels vanaf 12 oktober 2018

×

Foutmelding

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls in _menu_load_objects() (regel 579 van /home/brafcobeuv/www/includes/menu.inc).

Auteur: 
Johan Mattart

…. in alle tankstations in de EU

Met de invoering van nieuwe types brandstoffen op de markt, is het zaak de consument duidelijk te informeren over welke brandstof precies mag worden aangewend in zijn  voertuig.  Op verzoek van de Europese Commissie (Richtlijn 2014/94) werden labels ontwikkeld die de consument vertellen welke brandstof er aan de pomp geleverd wordt. Deze labels zullen ook op de brandstofklep en in de handleidingen van nieuwe voertuigen worden aangebracht. Zodoende kunnen consumenten het verschil zien tussen de verschillende brandstoffen en kan er geen twijfel meer zijn over welk vulpistool je moet pakken. CEN, het Europese normalisatie-instituut, heeft het ontwerp van de labels uitgewerkt in een norm, EN 16942.

Tegen 12 oktober 2018 moeten alle uitbaters van tankstations in België – en eigenlijk in heel Europa – de brandstoflabels op hun pompen en vulpistolen hebben vervangen door de nieuwe Europese labels. In totaal gaat het om ongeveer 28 verschillende labels voor verschillende types brandstof: van benzine tot diesel en waterstof. Het label moet consumenten helpen om probleemloos de juiste brandstof te kiezen aan de pomp.

Niettemin kan bij de introductie van de nieuwe labels  toch nog wat verwarring ontstaan. Zo krijgt de diesel die nu in alle tankstations te koop wordt aangeboden een vierkant label met de vermelding “B7”. De letter B in het label verwijst naar het maximumpercentage biobrandstof – in dit geval meestal FAME - die het product mag bevatten en refereert dus geenszins naar de “b” van benzine. Om verwarring te vermijden, raadt Brafco de pomphouders aan om de productnamen op de pompen niet onmiddellijk te verwijderen.

Wenst u meer informatie over de nieuwe brandstoflabels? Download de brochures “Overzicht informatie over brandstoflabels-wegvoertuigen” via onderstaande links.